2012 Materiaalit

Tältä sivulta löydät linkkejä jo pidettyjen koulutusten materiaaleihin. Aivan kaikkia esityksiä ei lisätä johtuen tekijänoikeusseikoista ja toisaalta kaikista tapahtumista (esim. Pellonpientaret) ei materiaalia olisi varsinaisesti jaettavaksikaan. Monesta tilaisuudesta materiaalia kuitenkin löytyy PDF-muodossa.

2013 PIDETTYJEN KOULUTUKSIEN MATERIAALIT LÖYTYVÄT KUNKIN AIHEALUEEN SIVULTA "TULEVAA KOULUTUSTA" LISTAUKSEN JÄLKEEN!!!

JOULUKUU 2012


Viljakuivuriretki Päijät-Hämeeseen; keskiviikkona 12.12.2012

Tutustuimme ProAgria Hämeen koneagrologi/energianeuvoja Markku Lapin johdolla mielenkiintoisiin maatilakohteisiin Lahden ja Hollolan seudulla.

Koiskalan kartanossa tutustuimme tilan 200kW:n hakelämpökeskukseen, jolla lämmitettiin kuivuri sekä reilusti toistatuhatta neliötä rakennuksia. Tilan isäntä Kalle ja emäntä Pauliina kertoivat mielekiintoisia  kokemuksiaan paitsi energiaratkaisuista myös monipuolisesta maatilan toiminnasta. Lämmitykseen käytettävästä hakkeesta saatiin monta hyvää käytännön vinkkiä ja todettiin myös, että ostetusta hakkeesta tulee yllättävän vähän enemmän kustannuksia verrattuna omista metsistä hankittuun tavaraan.

Eskolan tilalla Hollolassa tutustuttiin tuoreeseen kuivuriratkaisuun, jonka ytimessä on MEPU:n vaunukuivuri ja erillään oleva hakekontti, jossa varsinainen lämmitys tapahtuu. Vaunukuivuri oli Eskolan tilalla toimiva ratkaisu, sillä vaunun muodossa kuivurielementti saatiin lähes valmiina paikalleen ja näin säästyi aikaa sekä vaivaa. Rakennelmat kuivurin ympärille ovat vielä työn alla, mutta se ei estänyt kuivurin käyttöä jo viime satokaudella.

Maaseuturavinto Hollolan Hirvessä hakelämpökeskuksella lämpiää paitsi talo myös hienon pihapiirin keskuksena oleva, vanhaan kivipohjaiseen navettaan rakennettu, tilausravintola. Hakelämpökeskukseksi valikoitui ratkaisu, jolla käyttöön liittyvä työ pyrittiin minimoimaan. Näin ollen isäntä joutuu pääsääntöisesti lisäilemään haketta vain noin kerran viikossa.

Markku Lappi tarinoi retken aikana bussissa ja piti hyvän tiivistelmän energiaratkaisuista. Markun esitys pyritään saamaan näkyville näille sivuille. Sitä odotellessa kannattaa käydä tutustumassa seuraaville sivuille, joista löytyy laajaa tietoa maatilan energiaratkaisuista:

Energia-akatemia

ENPOS - sivuilta hyvää tietoa monella kielellä

Retkellä keskityttiin erityisesti hakelämpöratkaisuihin, mutta yllä olevista linkeistä löytyy tietoa myös muista vaihtoehdoista, joita on runsaasti. Oma tuntuma retken perusteella on, että hake ei ole autuaaksi tekevä ratkaisu, jonka perusteella lähtisin omaa öljykuivuria välittömästi uusimaan. Se on kuitenkin erinomaisen hyvä ja varteenotettava vaihtoehto, mikäli tilalla on kuivurin rakentamisen, laajentamisen tai uusimisen aika. Eri vaihtoehtoja on syytä vertailla käytettävyyden ja talouden kannalta.



KESÄ 2012


Luomumallasohran peittauskokeisiin tutustuminen

25.7 aloitettiin tutustumalla Janne Kallion johdolla tilaan ja mallasohran peittauskoeruutuihin. Nähtävänä oli Cedemon, Kultakasvu ja peittaamaton verranne Streiffistä. Streif lajikkeen lisäksi oli Saana mallasohraruutu. 

Tilaisuuden aikana vierailtiin myös Harjulan tilalla, missä tutustuttiin Viljolla lannoitettuihin ruutuihin ja käytiin läpi asioita yleisemmin mallasohran peittauksesta ja lannoittamisesta. Lopuksi vierailtiin Pasi Laakson pellolla erityisenä huomiona Kultakasvulla peittaus.

OKRA 2012 opintomatka 4.-5.7.2012
Mukavan kokoinen joukko, 43 henkeä, Kymenlaaksosta suuntasi varhain bussin keulan kohti länttä. Matkalla pysähdyttiin niin Hauholla kuin Jokioisissa tutustumassa muun muassa erilaisiin koeruutuihin. Vieraanvaraisen vastaanoton saimme myös Timo Laaksoselta Liedossa, missä hän esittely mukaansatempaavasti omia tilaratkaisujaan. Erityisesti koneiden kunnossapidossa voimme jokainen ottaa Timolta oppia.

Iltaristeilyn ja hyvin nukutun turkulaisyön jälkeen suuntasimme Oripäähän OKRA-messuille. Laajalla näyttelyalueella vierähti viisituntinen nopeasti ja jokaiselle riitti varmasti mielenkiintoista nähtävää. Nämä messut oli selkeästi suunnattu ammatti-ihmisille. Kävimmepä vielä ennen kotiinlähtöä katsomassa lisää kylvökokeita.

Kiitos kaikille reissussa mukanaolleille!

Pellonpiennartapahtuma - Erikoiskasveja
Tiistaina 19.6. 8 vannoutuneen viljelijän joukko kiersi Kymenlaaksolaisia peltolohkoja pilvikerroksen suojatessa auringonvalolta.

Vesan luona pääsimme ihailemaan kukassa olevaa komeaa kuminapeltoa. Monivuotisena kasvina kumina tarjoaa satoaan 2-4 vuoden aikana. Sitä viljellään sopimuskasvina ja se on osoittautunut viime vuosina varsin kannattavaksi vaihtoehdoksi.

Matin pellonpientareella saimme kattavan esityksen hampun viljelemisestä. Luvanvaraisena kasvina hamppu herättää tunteita, mutta viljelijälle se tarjoaa jälleen hyvän vaihtoehdon. Miestä korkeammaksi kasvavasta hampusta korjataan niinikään siemen, josta saa muun muassa maittavaa öljyä. Lusikalliset maistettuamme jatkoimme matkaamme iloisin mielin.

Anjalan maatalousoppilaitoksen pelloilla pääsimme vertailemaan luonnonmukaisesti ja tavanomaisesti viljeltyä syysrypsiä. Märästä syksystä ja keväästä huolimatta kasvustot olivat onnistuneet yllättävänkin hyvin eivätkä viljelmät olleet kärsineet kevätrypsin lailla kirppatuhoista. Syysrypsi todettiin varsin varteenotettavaksi vaihtoehdoksi ja sopivaksi Kymenlaakson lakeuksille.

Sampon tykönä tarkasteltiin tavanomaisesti viljeltyä härkäpapua, joka oli lähtenyt mukavannäköisesti taimettumaan. Todettiin kasvinsuojelutoimenpiteiden antaneen riittävän oloisen etumatkan rikkoihin nähden ja arveltiin tiheän kasvuston pian peittävän ilmaantuneet rikkakasvit. Härkäpapu on typensitojakasvina kustannustehokas kasvi sillä lannoitteissa on mahdollista tinkiä.

Pellonpiennartapahtuma - Rikkakasvien torjunnan uudet menetelmät
Perjantaina 15.6. Muhniemelle kokoontui runsaasti viljelysväkeä ja muita asiasta kiinnostuneita. Sami Kuoppamäen ja Reijo Käen johdolla pidetyssä noin kolme tuntisessa tilaisuudessa keskityttiin pääasiassa mekaaniseen rikkojen torjuntaan, mutta sivuttiin myös aluskasvien käyttöä ja muita hyödyllisiä menetelmiä. Samin omat pellot olikin saatu siistiin kuntoon. Tilaisuudessa keskusteltiin runsaasti muun muassa niittojen määrästä ja käytetyn siemenen laadusta.


MAALISKUU 2012

Asiaa rypsistä ja rapsista - Agropäivät Kaipiaisissa
Perjantaina 30.3. Raision Agropäivän yhteydessä, Kaipiaisen tehdasalueella, pidettiin noin 1,5 tunnin sessiot aamu- ja iltapäivällä rypsin ja rapsin viljelystä. Kuulemaan ja keskustelemaan saapui yhteensä 41 henkilöä sekä alustajat Raisiolta, Berneriltä ja Yaralta. Kiitos paikalla olleille viljelijöille aktiivisesta osallistumisesta ja hyvästä keskustelusta. Perusviestinä oli, että parin viime kesän epäonnistumisesta huolimatta öljykasvien viljelylle on Kaakkois-Suomessa erinomaiset olosuhteet. Sadon onnistumiseksi on keskityttävä hyvään maan rakenteeseen sekä taimettumisen varmistamiseen.

Öljykasvien voimaperäinen viljely - Heidi Seitala, Raisioagro
pdf-esitys

Rikantorjunnasta rypsillä ja rapsilla - Lasse Matikainen, Berner (supistettu esitys)
pdf-esitys


Työkunnon ylläpito
Tiistaina 27.3. keskityttiin resursseista tärkeimpään, eli viljelijään itseensä. Kouvolan Aktiivikuntoutuksen tiloissa käytiin läpi työterveydenhuollon asioita, tapaturmia ja ammattitauteja sekä työkunnon ylläpito konkreettisemmin. Kyseessä oli Peltosen tähän mennessä hikisin tilaisuus, kun saimme opastusta kuntoiluun ja käytiin läpi itse kunkin lihastasapainoa selän alueella. Osallistujakatto rajoitti määrää ja paikalla oli 12 henkeä. Mikäli kiinnostusta löytyy voidaan harkita uuden vastaavan tilaisuuden järjestämistä.

Työterveydenhuolto tilalle - miksi ja miten - Pekka Terhemaa, ProAgria Kymenlaakso
pdf-esitys

Viljelijän tapaturmat, ammattitaudit ja niiden ennaltaehkäisy - Jukka Lappi, Mela
pdf-esitys



Selkä- ja niskaluento - Aktiivikuntoutus (tiivistelmä)
pdf-esitys

Linkki erääseen taukojumppaohjeeseen. Näitä voit tehdä vaikka kesken toukotöiden pellonpientareella. Muita ohjeita voit hakea vaikka Googlesta hakusanalla taukojumppa
Taukojumppaohje - Työterveyslaitos


HELMIKUU 2012

Viljavuus: Maan rakenne & Ravinteet

Peltonen -hankkeen tiimoilta kokoonnuttiin kuulemaan asiaa viljavuudesta Kymen Paviljongille 9.3.2012. Läsnä oli 53 kuulijaa ja jaossa oli runsaasti asiaa aikavälillä 0900 - 1530. Esitykset löytyvät alta ja niitä päivitetään lisää heti, kun niitä käyttöön saadaan. Kiitos puhujille ja paikalle saapuneille viljelijöille!

Viljavuus - Maan rakenne

Maaperä ja kasvinviljelyn tuotantokyky
Helena Soinne, Helsingin Yliopisto & MTT
pdf-esitys

Viljelijäkokemuksia ja uusia näkökulmia
Kouvola: Tuomas Mattila, viljelijä & Lappeenranta Teemu Suojapelto, viljelijä

Hyvän sadon perusteet - Viljelijän temppu ja kuinka se tehdään,
Reijo Käki, ProAgria Kymenlaakso
pdf-esitys

Viljavuus - Ravinteet ratkaisevat, tavalla tai toisella

Viljavuus - Ravinteet ratkaisevat, tavalla tai toisella
Raimo Kauppila, johtava agronomi, Yara
pdf-esitys


TAMMIKUU 2012

Sitä saa mitä kylvää - Siemenellä on väliä! - seminaariaamupäivä pidettiin Kymen Paviljongilla 18.1.2012. Paikalla oli 34 henkilöä ja aihe herätti runsaasti keskustelua. Jopa sen verran, että aikataulua venytettiin tunnilla. Kiitos puhujille ja paikalla olleille aktiivisuudesta!

Sertifioitu vai oma siemen? - Siemenen kunnostus kannattaa
maatilaneuvoja Netta Junnola - ProAgria Kymenlaakso
pdf-esitys

Viljojen lajikekokeet ja uudet viljalajikkeet - Miten luet tuloksia ja valitset sopivimman lajikkeen
ylitarkastaja Tapio Lahti - Evira
pdf-esitys

Tilalle varmuutta viljelysopimuksilla -seminaariaamupäivä pidettiin Kymen Paviljongilla 10.1.2012 klo 9-12. Paikalla oli 51 henkilöä. Kiitos puhujille, Avenalle yhteistyöstä sekä ennen muuta paikalla olleille kuulijoille.

Päivitys 21.3.2012: Oheisesta linkistä löytyy VYR:in uusi Viljakaupan ja sopimusviljelyn opas
http://vyr.fi/multimagazine/web/viljakauppa_sopimusviljely_opas/fi/


Kylvä oikein – PTT -ennuste Maa- ja Elintarviketeollisuudelle 2012
maatalousekonomisti Tapani Yrjölä - PTT
pdf-esitys

Viljaa ulkomaille? – Viljamarkkinatilanne ulkomailla
trader Anssi Nupponen - Avena
pdf-esitys

Muutama linkki Anssilta, joilta seurata tilannetta (sää, satotilanne yms.):
Short-Term Climate Outlooks: http://wxmaps.org/pix/clim.html
USDA World Supply and Demand estimates: http://www.usda.gov/oce/commodity/wasde/
Viimeisen linkin sivulta löytyy valmiit raportit: "Reports" --> "Grains" tai "Oilseeds"

Kata kustannukset – Tiedä millä hinnalla myyt
maatilaneuvoja Hannu Lehtikangas - ProAgria Kymenlaakso
pdf-esitys

Myyntisopimukset – Mitä kannattaa huomioida
hankintapäällikkö Pekka Hyssy - Avena
pdf-esitys

JOULUKUU 2011

Kymenlaaksolaisen viljelijän tulevaisuus -iltaseminaari pidettiin 14.12.2011 klo 17-20 Kasarmiravintolan Auditoriossa. Paikalla oli 71 kuulijaa. Kiitos kaikille puhujille, Y-maataloudelle sekä ennenkaikkea paikalla olleille kuulijoille!

Erik Brinkaksen esitys: Viljelijän mahdollisuudet markkinoiden mylleryksessä
pdf-esitys

Tero Pietilän esitys YRMA - DLA yrityskaupasta, maatalouskaupan näkymistä ja vaikutuksista viljelijälle
pdf-esitys