2013: Kannattavaa viljelyä?

PIDETTYJEN KOULUTUSTEN MATERIAALI:

Kokonaisvaltaisen tilanpidon tilaisuudet pidetty seuraavasti:

Kouvola, paikka: Kymen Paviljonki
  •   keskiviikko 6.3.2013 klo 0900 - 1530 - pidetty
  •   keskiviikko 13.3.2013 klo 0900 - 1530 - pidetty
  •   keskiviikko 17.4.2013 klo 1200 - 1500
  Lappeenranta, paikka: Ravirata
  • torstai 7.3.2013 klo 0900 - 1530 - pidetty
  • torstai 14.3.2013 klo 0900 - 1530 - Vähäisen osallistujamäärän takia eteläkarjalaiset kollegat tulivat vierailulle Kouvolaan
Kokonaisvaltainen tilanpito 3
Kymmenkunta tilaa oli osallistunut tilakohtaiseen neuvontaan. Linkkien takaa löytyy pohjat, joiden perusteella voi alkaa omaa toimintaansa pähkäilemään. Sanallinen pohja Laskelmapohja
Kokonaisuuden lopuksi kokoonnuttiin vielä yhteen ja noin 20 hengen porukalla pohdiskeltiin alkuun erilaisia yhteistyömahdollisuuksia niin koetoiminnassa kuin muussakin tilojen välisessä yhteistyössä. 
Lisäksi tarkasteltiin suunnittelua pidemmällä kuin vuoden aikajanalla. Reijo osoitti laskelmillaan, että tilalla kuin tilalla voi huolehtia maan kasvukunnosta ilman taloudellisia menetyksiä. Pidemmällä aikavälillä alkaa viivan alle jäämään pikkuhiljaa enemmän ja enemmän. On tosin huomioitava, että eri tekijöillä on vaikutuksensa. Vaikkapa vuokramaasta maksettavaa hintaa kannattaa oikeasti miettiä tarkkaan. Näin olisi syytä tehdä paitsi vuokralaisen myös vuokranantajan. Loppuun Juuso näytti esimerkkinä omia suunnitelmiaan Tyynelän tilalla.

Bonuksena proosaa Elimäeltä...

Kiitos kaikille aktiivisille osallistujille omasta ja luennoitsijoiden puolesta!


Kokonaisvaltainen tilanpito 2
Tällä kertaa koko poppoo kokoontui Kouvolaan, jossa aivan alkuun pureskeltiin saatuja kotitehtäviä. Tuomas muun muassa heitti ilmoille hyvän kysymyksen: "Jos kahdella isännällä on sama pinta-ala peltoa, joista toinen on hoidettu runsasmultaiseksi ja toinen on tiivistynyt, kummalla on enemmän varoja?".
Täältä esitykseen

Kannattavuuteen ja kassavirtaan palattiin myöskin ja sitten lähdettiin rakentamaan vaihtoehtoista lähestymistapaa taloussuunnitteluun ja kannattavuuden rakentamiseen heti alusta. Esitettiin puolin ja toisin hyviä näkökulmia. Lopulta todettiin taloussuunnittelun olevan vaativaa, kun on huomiotava taloudellinen tulos, lainantakaisinmaksu, verotus, tilan kehittäminen... Omien arvojen ja tavoitteiden tunnistaminen auttaa tekemään ratkaisuja.
Muun muassa investointien järkevyydestä esitys täältä

Lisäksi keskityttiin heikkoihin lenkkeihin ja uusien ajatusten ideointiin yhdessä ja ryhmissä. Aivan sataan ideaan tai sataan huonoon puoleen ei muutamassa minuutissa päästy, mutta helposti yli 40 kuitenkin. Ei muuta kuin ideoimaan siis... 

Omilla toimilla VOI vaikuttaa siihen, mitä jää viivan alle!

Kokonaisvaltainen tilanpito 1
Kouvolassa kokoonnuttiin 6.3. ja Lappeenrannassa 7.3. Tuomas Mattilan ja kumppaneiden johdolla pohtimaan tilanpitoa vähän uudesta näkökulmasta. Erästä osallistujaa lainatakseni: "Erinomaista, että koulutus avartaa maailmaa eikä kavenna sitä, kuten usein tekee." Tilaisuudessa esitetty materiaali näkyy linkeistä. Tavoitteena on myös tuoda videoidut esitykset jossain vaiheessa saataville.

Voitto ja arvopohjainen päätöksenteko

Tuomas Mattilan ensin käsittelemän aihealueen pääviestin voisi kiteyttää: Jos sinulla ei ole päämäärää ja tavoitetta toiminnallesi, jollain muulla on se sinun puolestasi (vapaamuotoinen lainaus Bruce Wardilta). Tärkeää on tilalla tunnistaa, keiden arvomaailman pohjalta päätöksiä tehdään (sinun ja puolison, lasten, vanhan isännän/emännän, kauppiaiden, pankinjohtajan...).
Linkki materiaaliin Tyynelän tilan sivuille

Kassavirta ja katetuotto

Tässä osassa koulutusta keskityttiin erityisesti kassavirtaan. Isännän ja emännän on pidettävä itsensä tietoisena siitä milloin rahaa tulee, milloin sitä menee ja kuinka paljon kassassa on tuolloin rahaa. Vallitsevan tilanteen tietäminen ei vie pitkälle vaan maataloudessa on arvioitava koko vuoden tulojen ja menojen vaikutus. Tämä mahdollistaa ennakoinnin, varautumisen, suunnitelmallisuuden, oman mielenrauhan sekä ennenkaikkea maksuvalmiuden ylläpidon. Reijo Käen viesti olikin asian ytimessä! Omasta puolestani esitin tilaisuudessakin eriävän näkemykseni sille, ettei kannattavuudella olisi väliä. Reijo on mielestäni siinä aivan oikeassa, että lyhyellä (vuoden) tähtäimellä kassavirta ja sen ilmaisema maksuvalmius on oleellisin asia. Tällöin talous ja tila pyörii eteenpäin, kun rahaa on saatavilla. Pitkällä tähtäimellä toiminnan on kuitenkin oltava kannattavaa. Muutoin syödään pääomaa (esim. metsiä/isännän muiden töiden palkkaa..) ja sen loppuessa jää kassavirtakin miinuksen puolelle. 
Reijon erinomaisen tärkeään asiaan puuttuva esitys löytyy tästä linkistä.
Linkki pohjaan, joka on yksi tapa tehdä kassavirtalaskelmaa

Heikot lenkit

Tuomas vei asiaa eteenpäin käsittelemällä asiaa tilan heikoista lenkeistä. Jotta tilaa voi kehittää (oman arvomaailmansa pohjalta) on tunnistettava heikot lenkit, jotka toimintaa rajoittavat. Ensin puututaan toimintaa eniten rajoittavaan tekijään ja, kun se on korjattu sopivalle tasolle, siirrytään seuraavaan. Tunnistaminen on tärkeää, ettei tuhlaa resursseja väärien asioiden korjaamiseen.
Tuomaksen Heikko lenkki -esitys löytyy tästä linkistä

Marginaalituottavuus

Juuso Joona käsitteli mielenkiintoista asiaa marginaalihyödystä (=rajahyöty). Linkki Juuson kiinnostavaan esitykseen tässä

Täsmennyksenä siihen, mitä itse koulutuksessa sanoin (etten ketään sekottaisi asiassa). Marginaalihyöty/rajahyöty on samaa asiaa tarkoittava teoreettinen termi, joka ilmaisee saadun hyödyn lisäyksen yhdellä lisäyksiköllä. Jossain vaiheessa saavutetaan piste, jossa hyöty on nolla, jolloin lisäyksikön tuomisesta ei ole mitään hyötyä. Käytännössä marginaalihyötyä voidaan käyttää päätöksenteon tukena vertailemalla, mihin asioihin panostamalla saadaan paras tulos.


Arvopohjainen johtaminen käytännössä

Tuomas toi edellä mainitut asiat takaisin päätöksentekoon tilalla. Kenen arvoja noudatetaan? Kuka/ketkä tekevät päätökset? Mitkä ovat käytettävissä olevat varat (kyse ei ole pelkästä rahasta)? Kun tilalla noudatettavat arvot (sinun vai jonkun toisen) ovat selvillä, voidaan tehtäviä päätöksiä peilata näihin arvoihin ja asetettuihin tavoitteisiin. Linkki Tuomaksen avartavaan esitykseen tässä

Ensi keskiviikkona paikalle tulevat, muistakaa tehdä kotiläksyt! Saatte tilaisuudesta enemmän irti.
9.1.2013 pidettiin yhteistyössä Avenan kanssa noin 3 tuntiset koulutukset ensin aamupäivällä Lappeenrannassa ja myöhemmin illansuussa Kouvolassa. Lappeenrannassa oli järjestävän puolen lisäksi noin 15 osallistujaa ja Kouvolassa mukavat 35. Molemmissa tilaisuuksissa saatiin mukavasti keskustelua aikaiseksi. Alla tilaisuuksien ohjelma ja pidetyt esitykset.

  • Mitä kannattaa kylvää? - PTT -ennuste Maa- ja Elintarviketeollisuudelle 2013
  • Viljaa ulkomaille? - Viljamarkkinatilanne maailmalla
  • Kata kustannukset - Tiedä millä hinnalla myyt
  • Miten onnistui viljelysopimukset 2012? Miten kannattaa valmistautua vuoteen 2013?
    • Alustajana toimi Avenan Kenneth Ahlqvist, joka kävi läpi oman tilansa tuloksia. Tästä syystä hänen esitystään ei tänne lisätä. Kennethin viesti oli käytännössä sama kuin Hannulla, Anssilla ja Tapanilla: kun tiedät omat kustannukset, on paremmat edellytykset myydä itselleen sopivaan hintaan. Parhaiden hintojen perässä juoksijat  epäonnistuvat usein vain huomatakseen junan jo menneen.

Mahdollisuus ilmoittautua tilakohtaiseen neuvontaan: Miltä näyttää oman tilan kannattavuus?
Oman tilan kannattavuusanalyysi: Täytettävä lomakepohja excelinä tämän linkin kautta. Varsinainen excel avautuu sivun vasemmasta reunasta. Kannattavasti vuoteen 2013 otsikon kolmas alaotsikko on "Oman tilan katelaskenta vuodelle 2013". Klikkaa siitä ja avaa excel.
    • MITÄ: Viljelysuunnitelmaasi pohjautuen kasvikohtainen ennuste toiminnan kannattavuudesta
    • MIKSI:
      • Tukee viljelyn suunnittelua ja päätöksentekoa myös myynnin suhteen
      • Auttaa ennakoimaan viljelytoiminnan taloudellisia riskejä
      • Parantaa ymmärrystäsi toimintasi kannattavuudesta
      • Tukee aihealueen tulevaa koulutusta...
    • MITÄ PITÄÄ TEHDÄ?: On ilmaista, muttei vaivatonta. Vaatii myös omaa paneutumista!
Täytä yllä olevassa linkistä avautuva excel tai tilaisuudesta saamasi paperiversio ja toimita seviimeistään maanataina 28.1. Helille (Etelä-Karjala) tai Sampolle (Kymenlaakso), jotka työstävät tietoja. Antamasi tiedot koskevat tulevaa satokautta! Osa tiedoista (esim. mitä tukia tilasi saa) on sinulla jo saatavilla. Osan tiedoista joudut antamaan oman arviosi pohjalta.(esim. kuivuritunnit, traktoritunnit, yms.) Hyvänä pohjana näiden arviointiin on aikaisempien vuosien toteumat

Tulosten läpikäynti yhdessä

HUOM! TILAKOHTAISEN KANNATTAVUUSANALYYSIN TEETTÄMINEN HANKKEEN PIIKKIIN EDELLYTTÄÄ OSALLISTUMISTA KANNATTAVUUSAIHEALUEEN KOULUTUSTAPAHTUMIIN!!!

Jos olit 9.1. paikalla kyeteään järjestelyt vielä hoitamaan, vaikket pääsisi yhteenvetotilaisuuteen huhtikuussa. Mikäli et ollut 9.1. tilaisuudessa, voi vielä osallistua tilakohtaiseen neuvontaan! Tämä edellyttää kuitenkin osallistumista kaikkiin aihealueen tuleviin koulutustilaisuuksiin. Vastaavat ehdot pätevät myös Kannattavuusaihealueen toiseen tilakohtaiseen neuvontaosioon! 

KAIKKI OVAT  VELOITUKSETTA ERITTÄIN TERVETULLEITA YKSITTÄISIIN KOULUTUSTILAISUUKSIIN!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti